Fascinerende feiten over Arctic Bearded Seal

The best protection against click fraud.

De baardrob (Erignathus barbatus) dankt zijn naam aan zijn dikke, lichtgekleurde snorharen, die op een baard lijken. Deze ijszegels leven erin Arctische wateren, vaak op of bij drijvend ijs. Baardrobben zijn 7-8 voet lang en wegen 575-800 pond. Vrouwtjes zijn groter dan mannen. Baardrobben hebben een kleine kop, een korte snuit en vierkante flippers. Hun grote lichaam heeft een donkergrijze of bruine vacht met donkere vlekken of ringen.

Deze zeehonden leven op of onder het ijs. Ze slapen misschien zelfs in het water, met hun hoofd aan de oppervlakte zodat ze kunnen ademen. Onder het ijs ademen ze door ademhalingsgaten, die ze kunnen vormen door hun hoofd door dun ijs te duwen. In tegenstelling tot geringde zeehonden, lijken baardrobben hun ademopeningen niet lang vast te houden. Wanneer baardrobben op het ijs rusten, liggen ze aan de rand, naar beneden gericht, zodat ze snel aan een roofdier kunnen ontsnappen.

Classificatie

  • Koninkrijk: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Klasse: Mammalia
  • Bestellen: Carnivora
  • Familie: Phocidae
  • Geslacht: Erignathus
  • Soorten: Barbatus
instagram viewer

Habitat en distributie

Zeehonden met baard leven in koude, ijzige streken in de Arctic, Stille en Atlantische Oceaan. Het zijn solitaire dieren die op ijsschotsen naar buiten trekken. Ze kunnen ook onder het ijs worden gevonden, maar moeten naar de oppervlakte komen en ademen door ademhalingsgaten. Ze leven in gebieden waar het water minder dan 200 meter diep is.

Voeren

Baardrobben eten vis (bijvoorbeeld Arctische kabeljauw), koppotigen (octopus), en schaaldieren (garnalen en krab) en mosselen. Ze jagen in de buurt van de oceaanbodem en gebruiken hun snorharen (vibrissae) om voedsel te vinden.

Reproductie

Vrouwelijke baardrobben zijn geslachtsrijp rond de 5 jaar, terwijl mannetjes geslachtsrijp worden na 6-7 jaar. Van maart tot juni vocaliseren mannen. Wanneer ze vocaliseren, duiken de mannetjes in een spiraal onder water en laten ze bellen los terwijl ze gaan, wat een cirkel creëert. Ze komen in het midden van de cirkel naar boven. Ze maken een verscheidenheid aan geluiden - trillingen, beklimmingen, sweeps en gekreun. Individuele mannetjes hebben unieke vocalisaties en sommige mannetjes zijn erg territoriaal, terwijl andere rondlopen. De geluiden worden verondersteld te worden gebruikt om hun "fitness" aan potentiële partners te adverteren en zijn alleen tijdens het broedseizoen gehoord.

Paring vindt plaats in het voorjaar. Vrouwtjes baren een pup van ongeveer 4 voet lang en 75 pond in gewicht de volgende lente. De totale draagtijd is ongeveer 11 maanden. Pups worden geboren met een zachte vacht genaamd lanugo. Deze vacht is grijsbruin en valt na ongeveer een maand af. Pups voeden de rijke, vette melk van hun moeder ongeveer 2-4 weken en moeten dan voor zichzelf zorgen. De levensduur van baardrobben wordt geschat op ongeveer 25-30 jaar.

Behoud en roofdieren

Zeehonden met een baard worden als minste zorg op de lijst vermeld IUCN Rode lijst. Natuurlijke roofdieren van baardrobben zijn onder meer ijsberen (hun belangrijkste natuurlijke roofdieren), orka's (orka's), walrussen en Groenlandse haaien.

Door de mens veroorzaakte bedreigingen zijn onder meer de jacht (door inheemse jagers), vervuiling, olie-exploratie en (mogelijk) olie lekken, meer menselijk geluid, kustontwikkeling en klimaatverandering. Deze zeehonden gebruiken het ijs om te broeden, te ruien en uit te rusten, dus ze worden als een soort beschouwd die zeer kwetsbaar is voor opwarming van de aarde.

In december 2012 werden twee populatiesegmenten (de Beringia- en Okhotsk-populatiesegmenten) vermeld onder de Endangered Species Act. NOAA zei dat de vermelding te wijten was aan de waarschijnlijkheid van een "aanzienlijke afname van zee-ijs later deze eeuw".

Referenties en verder lezen

  • Alaska Department of Fish and Game. Baardrob. Toegang tot 31 januari 2013.
  • ARKive. Baardrob. Toegang tot 31 januari 2013.
  • Berta, A.; Churchill, M. 2012. Erignathus barbatus (Erxleben, 1777). Toegang via: World Register of Marine Species, 31 januari 2013.
  • Ontdekking van geluid in de zee. Baardrob. Toegang tot 31 januari 2013.
  • Kovacs, K. & Lowry, L. (IUCN SSC Pinniped Specialist Group) 2008. Erignathus barbatus. In: IUCN 2012. IUCN Rode lijst van bedreigde soorten. Versie 2012.2. Toegang tot 31 januari 2013.
  • NOAA Fisheries: Office of Protected Resources. Baardrob Toegang tot 31 januari 2013.
instagram story viewer